
- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Jacobine - Alle afleveringen
'Dat onverwoestbare in mij' is de titel van de voorstelling van actrice Julika Marijn over het leven van Etty Hillesum. De indrukwekkende dagboeken (1941-9142) van deze jonge vrouw spreken nog wereldwijd tot de verbeelding en zijn ook nu weer verrassend actueel.
'Dat onverwoestbare in mij' is de titel van de voorstelling van actrice Julika Marijn over het leven van Etty Hillesum. De indrukwekkende dagboeken (1941-1942) van deze jonge vrouw spreken nog wereldwijd tot de verbeelding en zijn ook nu weer verrassend actueel.
De anorexia van de 15-jarige Hille Steenhuis leidde zo vaak tot ruzie met haar vader Peter Henk Steenhuis, dat hij voorstelde elkaar voortaan te mailen. Hille's vader vond de eetstoornis maar gekkigheid, hij snapte er niets van. In de loop van de jaren dat de eetstoornis speelde, kreeg hij er meer vat op en meer begrip voor. De correspondentie hielp daarbij. Ook voor Hille, inmiddels bijna 18, werkte het therapeutisch. Door haar behandeling werd ook nog een hartstoornis bij Hille ontdekt, wat een omkering voor haar betekende. Hoe is het voor een vader om een dochter met anorexia te hebben? Volgens Peter Henk Steenhuis worstelen meer vaders daarmee. Ze hebben de neiging zich helemaal terug te trekken. Waarom dat zo is, bespreken we in deze aflevering, waarin vader en dochter te gast zijn.
De komende decennia stijgt het aantal 65-plussers naar ruim drie miljoen in 2040. Veel jonge ouderen willen autonomie en vrijheid, maar op allerlei manieren gaat de samenleving een beroep op hen doen. Jacobine Geel praat aan tafel met Jet Bussemaker, voorzitter van de Raad voor Volksgezondheid en Samenleving, die het rapport De derde levensfase presenteerde, Jan Slagter, directeur van Omroep MAX, en journalist Wouke van Scherrenburg. Nederland vergrijst, maar hoe gaan we daarmee om?
We leven in een tijd van polarisatie: de ene groep heeft totaal geen boodschap aan de mening van de andere groep. Wat kan ons helpen om dat te doorbreken? Volgens Bas Heijne, schrijver van het boek Mens/Onmens, is dat de Bergrede. Die woorden van Jezus sporen aan om je te verplaatsen in de ander. Niet makkelijk, maar het kan niet anders, volgens Bas Heijne. Hij is te gast, samen met dominee Ad van Nieuwpoort, die de Bergrede briljant vindt. 'Bijna onmogelijk om na te leven, maar ongelooflijk belangrijk in deze tijd'; daar zijn de beide gasten het over eens.
We streven steeds vaker naar het perfecte plaatje. De mogelijkheden zijn eindeloos en er komen steeds nieuwe behandelopties bij. Hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman en schrijver Corien van Zweden vragen zich af waarom zo veel vrouwen (en mannen) 'hun gezicht laten stollen tot een masker'. Ouder worden is onontkoombaar en waarom zouden we dat willen verdoezelen door allerlei (soms ingrijpende) ingrepen? Zij kregen beiden te maken met kanker en vonden elkaar in de vragen rond imperfectie en ouder worden. Annemarie de Vries-Postma, hoofdredacteur van een leefstijlmagazine, staat juist zeer positief tegenover cosmetische ingrepen. Zij bezoekt zo nu en dan een cosmetisch chirurg omdat ze eruit wil zien zoals ze zich voelt. Toch heeft Annemarie allesbehalve en perfect lijf; ze heeft sinds haar elfde een dwarsleasie. Is zelfvertouwen te koop en hoe worden we oud?
Nieuwe cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau laten een opvallende trend zien, nl. dat steeds meer protestanten steeds genuanceerder gaan denken over euthanasie. Is dat verrassend? Daarover gaat Jacobine Geel in gesprek met drie gasten: Jan Terlouw, oud-politicus voor D66, schrijver, al vijftig jaar pleitbezorger voor het recht op zelfbeschikking. Zijn partij heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de euthanasiewet van 2002; Theo Boer, ethicus en hoogleraar in de ethiek van de gezondheidszorg; En Margriet van der Kooi, predikant en geestelijk verzorger in een ziekenhuis.
De discussie over het bijzonder onderwijs is weer volop gaande. Heeft dit onderwijs nog toekomst? Jacobine Geel in gesprek met minister van Onderwijs Arie Slob, predikant (en voormalig docent Levensbeschouwing) Tom Mikkers en leerkracht/onderzoeker Marietje Beemsterboer.
Jacobine Geel ontvangt in het kerkje van Nederhorst den Berg inspirerende gasten om even op adem te komen in een tijd die beheerst wordt door het coronavirus.
Aan het begin van het nieuwe jaar staan veel mensen stil bij hoe ze in het leven staan en waar ze naartoe willen. Hoe te leven? We hebben vaak geen flauw idee en zoeken daarom heel graag hulp bij de therapeut. Maar volgens onder anderen psychiater Dirk De Wachter is dat niet de ideale plek. Waar kunnen we dan beter terecht? Jacobine praat hierover met de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter, predikant Joost Röselaers en socioloog Christien Brinkgreve.
Precies 81 jaar geleden voltrok zich in Duitsland de Kristallnacht: een massale uitbarsting van gruwelijk geweld tegen de joodse bevolking, opmaat naar de bijna totale vernietiging van het Europese jodendom. Jacobine Geel praat erover met drie gasten: Wolfgang Kotek, ooggetuige van de Kristallnacht, radiopresentator Frits Spits en schrijver van de bestseller 't Hooge Nest, Roxane van Iperen. Drie generaties over de vraag: Is de Kristallnacht wel echt verleden tijd?
Jacobine Geel praat met de Vlaamse rouwdeskundige Manu Keirse. In de novembermaand van Allerzielen en de Eeuwigheidszondag gedenken we de overleden dierbaren. Een ingrijpend verdriet of verlies meemaken is voor iedereen weer anders. Wat kan daarbij helpen en hoe kan de omgeving op een goede manier in dat verdriet nabij zijn? Manu Keirse vervult een gidsrol bij verlies en verdriet. Zelf heeft de rouwdeskundige al in zijn vroege jeugd te maken gekregen met de dood. Hij kwam in vijftig jaar tot het inzicht dat je een verlies niet kunt verwerken, maar kunt overleven. Rituelen kunnen daarbij helpen. Verder troost hij mensen met de gedachte dat met de dood het leven eindigt, maar niet de relatie.
Jacobine Geel ontvangt in het kerkje van Nederhorst den Berg inspirerende gasten om even op adem te komen in een tijd die beheerst wordt door het coronavirus.
Precies tien jaar na het verschijnen van de cd In een ander licht zingt Stef Bos de liederen van Ruth, Petrus, Lot en vele andere Bijbelse personages opnieuw in de Grote Kerk in Apeldoorn. Dit concert wordt in twee delen uitgezonden. Jacobine Geel gaat in dit tweeluik in gesprek met Stef over de impact van dit bijzondere project. Met de liederen over Bijbelse figuren raakte Stef Bos een snaar bij veel mensen. Zo klinkt het lied van Ruth, Mijn land is jouw land, regelmatig tijdens huwelijksvieringen. Stef schreef de liedjes van In een ander licht speciaal in het kader van het 85-jarig jubileum van de NCRV. Dankzij de blijvende populariteit heeft In een ander licht onlangs een gouden status bereikt.
Precies tien jaar na het verschijnen van de cd 'In een ander licht' zingt Stef Bos de liederen van Ruth, Petrus, Lot en vele andere Bijbelse personages, opnieuw in de Grote Kerk in Apeldoorn. Dit concert wordt in twee delen uitgezonden. Jacobine Geel gaat in dit tweeluik in gesprek met Stef over de impact van dit bijzondere project. Met de liederen over Bijbelse figuren raakte Stef Bos een snaar bij veel mensen. Zo klinkt het lied van Ruth, 'Mijn land is jouw land', regelmatig tijdens huwelijksvieringen. Stef schreef de liedjes van 'In een ander licht' speciaal in het kader van het 85-jarige jubileum van de NCRV. Dankzij de blijvende populariteit heeft 'In een ander licht' onlangs een gouden status bereikt.
Jacobine Geel ontvangt in het kerkje van Nederhorst den Berg inspirerende gasten om even op adem te komen in een tijd die beheerst wordt door het coronavirus.
'Dat onverwoestbare in mij' is de titel van de voorstelling van actrice Julika Marijn over het leven van Etty Hillesum. De indrukwekkende dagboeken (1941-1942) van deze jonge vrouw spreken nog wereldwijd tot de verbeelding en zijn ook nu weer verrassend actueel.
'Dat onverwoestbare in mij' is de titel van de voorstelling van actrice Julika Marijn over het leven van Etty Hillesum. De indrukwekkende dagboeken (1941-9142) van deze jonge vrouw spreken nog wereldwijd tot de verbeelding en zijn ook nu weer verrassend actueel.
Onze kerken lopen leeg, gebouwen moeten sluiten of worden gesloopt. Niet alleen tot verdriet van kerkgangers, maar ook tot verdriet van omwonenden. Waarom hebben we die kerkgebouwen nodig en wat kunnen of moeten we doen om ze te behouden?
De anorexia van de 15-jarige Hille Steenhuis leidde zo vaak tot ruzie met haar vader Peter Henk Steenhuis, dat hij voorstelde elkaar voortaan te mailen. Hille's vader vond de eetstoornis maar gekkigheid, hij snapte er niets van. In de loop der jaren kreeg hij er meer vat op en meer begrip voor. De correspondentie hielp daarbij. Ook voor Hille, inmiddels bijna 18 jaar, werkte het therapeutisch. Door haar behandeling werd ook nog een hartstoornis bij Hille ontdekt, wat een omkering voor haar betekende. Hoe is het voor een vader om een dochter te hebben met anorexia? Volgens Peter Henk Steenhuis worstelen meer vaders daarmee. Ze hebben de neiging zich helemaal terug te trekken. Waarom dat zo is, bespreken we Hille en Peter Henk Steenhuis.
We streven steeds vaker naar het perfecte plaatje. De mogelijkheden zijn eindeloos en er komen steeds nieuwe behandelopties bij. Hoogleraar psychologie Liesbeth Woertman en schrijver Corien van Zweden vragen zich af waarom zo veel vrouwen (en mannen) 'hun gezicht laten stollen tot een masker'. Ouder worden is onontkoombaar en waarom zouden we dat willen verdoezelen door allerlei, soms ingrijpende, ingrepen? Zij kregen beiden te maken met kanker en vonden elkaar in de vragen rond imperfectie en ouder worden. Annemarie de Vries-Postma, hoofdredacteur van een leefstijlmagazine, staat juist zeer positief tegenover cosmetische ingrepen. Zij bezoekt zo nu en dan een cosmetisch chirurg omdat ze eruit wil zien zoals ze zich voelt. Toch heeft Annemarie allesbehalve een perfect lijf; ze heeft sinds haar elfde een dwarsleasie. Is zelfvertouwen te koop en hoe worden we oud?
Niet alleen het coronavirus is in het nieuws deze week. De discussie over de opvang van vluchtelingen in Europa is ook aan de orde van de dag. Jacobine Geel praat hierover met drie mensen die ieder nauw bij het onderwerp betrokken zijn. Rob Timmerman is vrijwilliger op Lesbos en op zee. Jeroen Lenaers zit voor het CDA in het Europees Parlement. En Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands, is zelf op zijn veertiende gevlucht uit het Midden-Oosten. Hoe is het volgens hen gesteld met onze medemenselijkheid?
Wonderen, al sinds het begin van de mensheid zijn we erdoor gefascineerd. Uit nieuw onderzoek van museum Catharijneconvent en KRO-NCRV blijkt dat maar liefst negen miljoen Nederlanders in wonderen geloven. Veranderen wonderen je leven? En bestaan ze alleen als je erin gelooft? Aan tafel drie mensen die op uiteenlopende manieren naar wonderen kijken: wetenschapper Michiel van Elk doet onderzoek naar spirituele ervaringen en het brein, voor zangeres Lenny Kuhr zijn wonderen iets heel belangrijks in het dagelijks leven en historicus Fik Meijer is gefascineerd door wonderverhalen uit de oudheid.
We leven in een tijd van polarisatie. De ene groep heeft totaal geen boodschap aan de mening van de andere groep. Wat kan ons helpen om dat te doorbreken? Volgens schrijver Bas Heijne van het boek Mens/Onmens, is dat de Bergrede. Die woorden van Jezus sporen aan om je te verplaatsen in de ander. Niet makkelijk, maar het kan niet anders volgens Bas Heijne. Hij is gast samen met dominee Ad van Nieuwpoort, die de Bergrede briljant vindt. 'Bijna onmogelijk om na te leven, maar ongelooflijk belangrijk in deze tijd', daar zijn de beide gasten het over eens.
Afgelopen donderdag ontving minister Hugo de Jonge het onderzoeksrapport naar de doodswens bij voltooid leven. De discussie over voltooid leven is hiermee weer losgebarsten en Jacobine praat aan tafel met Job Cohen, van de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) en met Carla Dik-Faber, Tweede Kamerlid van de ChristenUnie.
Predikant en dertiger Marleen Blootens (37) was net zwanger toen ze vanuit het niets hoorde dat ze kanker had. Ook Annemiek van Vuren (42) kreeg anderhalf jaar geleden deze diagnose. Ze heeft een chronische vorm van leukemie en zal nooit meer beter worden. Wat doet kanker met je geloof? Wordt het op de proef gesteld? Of kun je er juist houvast in vinden?
Ongehuwd zwanger zijn, het werd tussen eind jaren vijftig en begin jaren tachtig gezien als een schande. Veel vrouwen deden daarom, vaak onder druk van hun omgeving, afstand van hun kind. Bij Jacobine aan tafel zit José de Vos-Redering. Zij moest in de jaren zestig afstand doen van haar baby. Daarnaast zit Erik Staal, hij was die baby en vond zijn moeder een aantal jaren geleden terug. Historisch pedagoog Nelleke Bakker is ook aangeschoven.
Aan het begin van het nieuwe jaar staan veel mensen stil bij hoe ze in leven staan en waar ze naartoe willen. Hoe te leven? We hebben vaak geen flauw idee en zoeken daarom heel graag hulp bij de therapeut, maar volgens onder anderen psychiater Dirk De Wachter is dat niet de ideale plek. Waar kunnen we dan beter terecht? Jacobine praat hierover met de Vlaamse psychiater Dirk De Wachter, predikant Joost Röselaers en socioloog Christien Brinkgreve.
'Een cadeau aan mijn vader', zo bestempelt zangeres Trijntje Oosterhuis het concert dat zij 9 november 2018 gaf in een stampvol Koninklijk Theater Carré. Het concert wordt in twee delen uitgezonden. Jacobine Geel praat met de onlangs 85 geworden lieddichter Huub Oosterhuis en zijn dochter Trijntje. Voor Huub was het een intense beleving om in Carré, omringd door familie, vrienden en 'fans', door zijn dochter in het zonnetje te worden gezet. 'Ik heb de liederen die vaak door koren worden gezongen op een pure en indringende manier opnieuw gehoord.'
Precies tien jaar na het verschijnen van de cd 'In een ander licht' zingt Stef Bos de liederen van Ruth, Petrus, Lot en vele andere Bijbelse personages opnieuw in de Grote Kerk in Apeldoorn. Jacobine zendt dit concert in twee delen uit. Zij gaat in gesprek met Stef Bos over de impact van dit bijzondere project. Met de liederen over Bijbelse figuren raakte Stef Bos bij veel mensen een snaar. Zo klinkt het lied van Ruth, 'Mijn land is jouw land', regelmatig tijdens huwelijksvieringen. Stef schreef de liedjes van 'In een ander licht' speciaal in het kader van het 85-jarige jubileum van de NCRV. Dankzij de blijvende populariteit heeft 'In een ander licht' onlangs een gouden status bereikt.
Precies tien jaar na het verschijnen van de cd 'In een ander licht' zingt Stef Bos de liederen van Ruth, Petrus, Lot en vele andere Bijbelse personages, opnieuw in de Grote Kerk in Apeldoorn. Dit concert wordt in twee delen uitgezonden. Jacobine Geel gaat in dit tweeluik in gesprek met Stef over de impact van dit bijzondere project. Met de liederen over Bijbelse figuren raakte Stef Bos een snaar bij veel mensen. Zo klinkt het lied van Ruth, 'Mijn land is jouw land', regelmatig tijdens huwelijksvieringen. Stef schreef de liedjes van 'In een ander licht' speciaal in het kader van het 85-jarige jubileum van de NCRV. Dankzij de blijvende populariteit heeft 'In een ander licht' onlangs een gouden status bereikt.
Er leven steeds meer mensen in Nederland op straat. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek is het aantal daklozen zelfs verdubbeld. De wethouders van de vier grote steden schreven daarom een brandbrief aan de Tweede Kamer. Er moet iets gebeuren! Maar wie moet zich om de daklozen bekommeren? Jacobine Geel in gesprek met de Utrechtse wethouder Maarten van Ooijen, straatpastor in Amsterdam Hanna Wapenaar en sociaal advocaat in Rotterdam Carrie Jansen.
Precies 81 jaar geleden voltrok zich in Duitsland de Kristallnacht: een massale uitbarsting van gruwelijk geweld tegen de Joodse bevolking. Opmaat naar de bijna totale vernietiging van het Europese Jodendom. Jacobine Geel praat erover met drie gasten: Wolfgang Kotek, ooggetuige van de Kristallnacht, radiopresentator Frits Spits en schrijver van de bestseller 't Hooge Nest, Roxane van Iperen. Drie generaties over de vraag: is de Kristallnacht wel echt verleden tijd?
De beelden van de immense hoeveelheid tractoren op de snelweg staan nog vers in ons geheugen gegrift. 'Wij pikken het niet langer', was het motto van de boeren. Zijn de tractoren de gele hesjes van Nederland? Een gesprek met melkveehouder Agnes Lensing-van de Ven, hoogleraar bestuurskunde Caspar van den Berg en agrarisch coach Paulien Hogenkamp.
Nieuwe cijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau laten een opvallende trend zien, namelijk dat steeds meer protestanten steeds genuanceerder gaan denken over euthanasie. Is dat verrassend? Daar gaat Jacobine Geel over praten met drie gasten: Jan Terlouw, oud-politicus voor D66, schrijver, al vijftig jaar pleitbezorger voor het recht op zelfbeschikking. Zijn partij heeft een grote rol gespeeld bij de totstandkoming van de euthanasiewet van 2002. Theo Boer, ethicus en hoogleraar in de ethiek van de gezondheidszorg. En Margriet van der Kooi, predikant en geestelijk verzorger in een ziekenhuis.
Schrijver Bas Steman schreef een fascinerende autobiografische roman over de soldaat Morgan. Iemand van wie hij sterk het gevoel had dat hij het was. Was hij in een vorig leven de soldaat Morgan, die omkwam bij de slag om Arnhem? We bespreken met de schrijver wat hem allemaal overkwam en ook aan tafel reïncarnatietherapeut Hetty Kruijmer. Kun je (als christen) geloven in reïncarnatie? En waar blijft de ziel na onze dood?
Door het jarenlange oorlogsgeweld ligt Syrië letterlijk en figuurlijk in puin. Buitenlandse steun moet het land er weer bovenop helpen. Hulporganisatie Kerk in Actie is al begonnen, maar kun je hulp geven zonder automatisch dictator Assad, die nog steeds stevig in het zadel zit, te steunen? Kerkelijke hulp aan Syrië: de noodzaak, maar ook de twijfels en de dilemma's. Aanleiding is de najaarscampagne van Kerk in Actie, Bouw de kerk in Syrië weer op. Jacobine Geel praat hierover met de directeur van Kerk in Actie, de hulporganisatie van de Protestantse Kerk, Jurjen de Groot, BNNVARA-journalist Sinan Can en theoloog en activist Rikko Voorberg.
De discussie over het bijzonder onderwijs is weer volop gaande. Heeft dit onderwijs nog toekomst? Jacobine Geel in gesprek met minister van Onderwijs Arie Slob, predikant (en voormalig docent Levensbeschouwing) Tom Mikkers en leerkracht/onderzoeker Marietje Beemsterboer.
Jacobine Geel in gesprek met mensen uit de Biblebelt naar aanleiding van het verrassend grote succes van de tentoonstelling Bij ons in de Biblebelt, in Museum Catharijneconvent. Wat is hun identiteit en waar staat die onder druk?
De burgemeesters Ahmed Marcouch van Arnhem, Jos Wienen van Haarlem en Gerd Leers van Brunssum schuiven aan over hoe de bevrijding zich 75 jaar geleden uitrolde in Nederland. Hoe herdenken we en wat betekent vrijheid nu nog?
Vierhonderd jaar nadat de Statenbijbel in Nederland werd gepresenteerd houdt cabaretier Remco Veldhuis (Veldhuis en Kemper) zijn voorstelling Lang Verhaal Kort. Veldhuis las in een half jaar alle 66 boeken van de Bijbel en maakte er een humoristische en tegelijkertijd serieuze voorstelling over, waarin hij zijn publiek door de bekende en minder bekende verhalen gidst. In een bijzondere tweeluik van 'Jacobine' kijkt Jacobine Geel met Remco Veldhuis naar fragmenten uit de voorstelling en praat met hem over wat hem verbaast en ontroert in het boek der boeken. De zanger en cabaretier werd in zijn jeugd bewust weggehouden van de Bijbel door zijn vader en wist er dus weinig van. Remco: 'Ik dacht dat je door het lezen van het boek zou leren hoe je je netjes moest gedragen. Maar het was totaal anders: rauw, bloederig en herkenbaar. Vol met menselijke emoties die kennelijk al zo oud zijn als de weg naar Rome'. De rode draad in zijn voorstelling is de relatie tussen vader en zoon. Daarover zegt hij: 'Door het lezen van de Bijbel kon ik niet meer om de relatie met mijn eigen vader heen. De schepping en de Schepper, het verhaal van de verloren zoon; het drong zich steeds meer aan me op.' In het tweeluik vertelt Remco wat het lezen met hem deed en welke boodschap hij zijn publiek wil meegeven. De tweede uitzending gaat over 'vader en zoon'. Over Jezus' gelijkenis van de verloren zoon, de overspelige vrouw, de kruisdood van Jezus en het laatste Bijbelboek Openbaringen.
Predikant Ebi Wassenaar overleefde in 2017 ternauwernood een aanslag op haar leven. Anderhalf uur lag zij badend in haar bloed op de koude kerkvloer, voor dood achtergelaten door de dader. Nu is zij halfzijdig verlamd, lichamelijk totaal afhankelijk van anderen en kan haar beroep van dominee nooit meer uitoefenen. De dochter van Wanda Beemsterboer werd met 36 messteken vermoord door haar ex-vriend en de man van Loes Soepnel werd door haar stiefzoon omgebracht. Kunnen zij de moordenaar vergeven, ook als hij geen berouw toont?
Wat gebeurt er als je partner ziek wordt en totaal verandert. Kies je dan voor jezelf of voor je partner? Hoe kan je trouw blijven tot aan de dood? Jacobine Geel in gesprek met ervaringsdeskundigen Simone Noordegraaf en Lideweij Bosman en geestelijk verzorger Thea Kloek.
Begin dit jaar verscheen het boek Slotcouplet van de longarts Sander de Hosson. Een pleidooi voor meer menselijkheid in de zorg, met name voor mensen die te horen hebben gekregen dat ze niet lang meer te leven hebben. Waarom is het boek zo'n succes? En wat is er nodig in die levensfase? Jacobine Geel in gesprek met specialist ouderengeneeskunde Margot Verkuylen, Mariska van Veenen, die haar man verloor aan kanker en journalist Rob Bruntink.
De Tweede Kamer heeft recent een wetswijziging aangenomen, waarin staat dat kinderen die rond de geboorte zijn overleden met terugwerkende kracht met hun naam in het bevolkingsregister opgenomen kunnen worden. Journaliste Roos Schlikker verloor tien jaar geleden haar dochtertje Liv tijdens de geboorte. Dankzij haar column over het onderwerp kreeg een petitie over dit onderwerp 82.000 handtekeningen. Anne-Marie Vermaat verloor 51 jaar geleden haar zoon Bart. Corien van Zweden had een zusje dat tijdens de geboorte overleed en schreef er een boek over.
Maandag 8 juli jl. overleed psychiater Jan Mokkenstorm, de drijvende kracht achter 113 Zelfmoordpreventie. Jacobine Geel voerde in september 2018 het laatste tv-gesprek met hem. Een gesprek over zijn ziekte, maar vooral over zijn tomeloze inzet om het aantal zelfmoorden naar nul te brengen. Jacobine Geel: 'Jan Mokkenstorm heeft velen binnen en buiten de zorg geïnspireerd met zijn overtuiging: zelfmoord is met de juiste hulp en aandacht te voorkomen.'
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met 'huidhonger', het onvervulde verlangen naar aanraking. Onlangs doorbrak Rebecca Onderstal, predikante en al jaren single, het stilzwijgen rondom dit ongemakkelijke onderwerp. In een persoonlijk artikel schrijft ze over haar verlangen naar 'naaktheid die de naaktheid van een ander raakt'. Jacobine Geel spreekt met Rebecca Onderstal en andere ervaringsdeskundigen over de behoefte aan nabijheid en huidcontact. Het is bekend dat baby's die niet worden aangeraakt, niet in leven blijven. Wat is het effect van huidhonger op een volwassen mens? En nodigt de Nederlandse cultuur uit tot aanraken of bewaren we gepaste afstand?
Registratie van een speciaal 'Een cadeau aan mijn vader Huub', zo bestempelt zangeres Trijntje Oosterhuis het concert dat zij 9 november 2018 gaf in een stampvol Koninklijk Theater Carré. De NCRV zendt dit concert in vier delen uit. Voor vader Huub Oosterhuis was het een intense beleving om in Carré omringd door familie, vrienden en 'fans' door zijn dochter in het zonnetje te worden gezet.
Registratie van een speciaal 'Een cadeau aan mijn vader Huub', zo bestempelt zangeres Trijntje Oosterhuis het concert dat zij 9 november 2018 gaf in een stampvol Koninklijk Theater Carré. De NCRV zendt dit concert in vier delen uit. Voor vader Huub Oosterhuis was het een intense beleving om in Carré omringd door familie, vrienden en 'fans' door zijn dochter in het zonnetje te worden gezet.
Hoe zit het met diegenen die allang niet meer bij ons zijn? Het is nu ruim een decennium geleden dat Jos Brink, Majoor Bosshardt en Pater van Kilsdonk overleden. Drie markante persoonlijkheden die ieder op hun eigen manier het geloof handen en voeten gaven en veel betekenden voor mensen binnen, maar zeker ook voor mensen buiten de kerk. Wat maakt hen zo bijzonder en leven ze nog voort in onze herinnering? Aan tafel: Frank Sanders over zijn echtgenoot Jos Brink, Henny Tinga, de rechterhand van Majoor Bosshardt (en meer dan dat) en Alex Verburg, biograaf van pater Van Kilsdonk.
Vierhonderd jaar nadat de Statenbijbel in Nederland werd gepresenteerd, houdt cabaretier Remco Veldhuis (Veldhuis en Kemper) zijn voorstelling Lang Verhaal Kort. Veldhuis las in een half jaar alle 66 boeken van de Bijbel en maakte er een humoristische en tegelijkertijd serieuze voorstelling over, waarin hij zijn publiek door de bekende en minder bekende verhalen gidst. Jacobine Geel kijkt met Remco Veldhuis naar fragmenten uit de voorstelling en praat met hem over wat hem verbaast en ontroert in het boek der boeken. De zanger en cabaretier werd in zijn jeugd bewust weggehouden van de Bijbel door zijn vader en wist er dus weinig van. Remco: 'Ik dacht dat je door het lezen van het boek zou leren hoe je je netjes moest gedragen, maar het was totaal anders: rauw, bloederig en herkenbaar. Vol met menselijke emoties die kennelijk al zo oud zijn als de weg naar Rome'. De rode draad in zijn voorstelling is de relatie tussen vader en zoon. Daarover zegt hij: 'Door het lezen van de Bijbel kon ik niet meer om de relatie met mijn eigen vader heen. De schepping en de Schepper, het verhaal van de verloren zoon, het drong zich steeds meer aan me op'. In het tweeluik vertelt Remco wat het lezen met hem deed en welke boodschap hij zijn publiek wil meegeven. De tweede aflevering gaat over het thema Vader en Zoon. Over de gelijkenis van Jezus over de verloren zoon, de overspelige vrouw, de kruisdood van Jezus en het laatste Bijbelboek: Openbaringen.
'Een cadeau aan mijn vader', zo bestempelt zangeres Trijntje Oosterhuis het concert dat zij 9 november gaf in een stampvol Koninklijk Theater Carré. In het programma Jacobine wordt het concert in twee delen uitgezonden. Jacobine Geel praat met de onlangs 85 geworden lieddichter Huub Oosterhuis en zijn dochter Trijntje. Voor Huub was het een intense beleving om in Carré omringd door familie, vrienden en 'fans' door zijn dochter in het zonnetje te worden gezet. 'Ik heb de liederen die vaak door koren worden gezongen op een pure en indringende manier opnieuw gehoord.'
'Een cadeau aan mijn vader', zo bestempelt zangeres Trijntje Oosterhuis het concert dat zij 9 november gaf in een stampvol Koninklijk Theater Carré. In het programma Jacobine wordt het concert in twee delen uitgezonden. Jacobine Geel praat met de onlangs 85 geworden lieddichter Huub Oosterhuis en zijn dochter Trijntje. Trijntje steekt haar waardering voor het omvangrijke oeuvre van haar vader niet onder stoelen of banken: 'Het is mooi hoe mijn vaders teksten allerlei mensen steeds opnieuw met elkaar weten te verbinden.'
Predikant Ebi Wassenaar overleefde in 2017 ternauwernood een aanslag op haar leven. Anderhalf uur lag zij badend in haar bloed op de koude kerkvloer, voor dood achtergelaten door de dader. Nu is zij halfzijdig verlamd, lichamelijk totaal afhankelijk van anderen en kan haar beroep van dominee nooit meer uitoefenen. De dochter van Wanda Beemsterboer werd met 36 messteken vermoord door haar ex-vriend. En de man van Loes Soepnel werd door haar stiefzoon omgebracht. Kunnen zij de moordenaar vergeven? Ook als hij geen berouw toont?
De toename van stress in onze samenleving is een actueel onderwerp. Met name jongeren bezwijken op steeds jongere leeftijd onder de stress. Uit een onderzoek onder studenten op de Christelijke Hogeschool Windesheim bleek dat een kwart van de ondervraagde studenten last heeft van burn-outklachten, vaak veroorzaakt door prestatiedruk. Hoe groot is de druk op jongeren, waar komt die druk vandaan en hoe kunnen we jongeren weerbaarder maken? In Jacobine psychiater Bram Bakker, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Arie Slob en studente Sanne Touw, die recent een burn-out kreeg.
Jacobine Geel blikt terug op het kerkasiel, dat afgelopen drie maanden werd gehouden in de Bethelkapel in Den Haag om de uitzetting van een Armeens gezin te voorkomen.
Veel mensen krijgen in hun leven te maken met 'huidhonger', het onvervulde verlangen naar aanraking. Onlangs doorbrak Rebecca Onderstal, predikante en al jaren single, het stilzwijgen rondom dit ongemakkelijke onderwerp. In een persoonlijk artikel schrijft ze over haar verlangen naar 'naaktheid die de naaktheid van een ander raakt'. Jacobine Geel spreekt met Rebecca Onderstal en andere ervaringsdeskundigen over de behoefte aan nabijheid en huidcontact. Het is bekend dat baby's die niet worden aangeraakt, niet in leven blijven. Wat is het effect van huidhonger op een volwassen mens? En nodigt de Nederlandse cultuur uit tot aanraken of bewaren we gepaste afstand?
