True
Kinderen.TV - TV kijken via internet, de beste Kinder tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Privacy & Cookies  

Knappe Koppen - Alle afleveringen
Knappe Koppen
Knappe Koppen: Ongedierte

De vraag is van Catharina. Zij wil weten wat het nut is van ongedierte. Catharina heeft een mooie tuin in Limburg, waar ze heel graag is. Tuinieren is echt een hobby van Catharina. Bij het spitten komt ze van alles tegen in de grond: regenwormen, torren of pissebedden. Maar wat doen die daar? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Catharina antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Wim van der Putten. Hij is hoogleraar bodemecologie in Wageningen en weet dus alles van de kleine diertjes in en net boven de grond. Door het leven van die ontelbare, vaak onzichtbare, beestjes bloot te leggen, heeft hij een eigen onderzoeksterrein gecreëerd. Hierdoor is hij tot fascinerende ontdekkingen gekomen. Wim van der Putten zal Catharina's vraag zeker kunnen beantwoorden.



Knappe Koppen
Knappe Koppen: Kun je concentreren leren?

De vraag van vandaag is van Laura. Zij wil weten of je je kunt leren concentreren. Laura heeft altijd al problemen gehad met focussen. Ze is al een paar studies begonnen en heeft nog niets afgerond. Ze heeft het idee dat ze zich niet goed kan concentreren. Komend jaar wil ze een nieuwe studie beginnen en vraagt zich af of dat wel goed gaat komen. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Laura antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Stefan van der Stigchel. Hij is hoogleraar cognitieve psychologie aan de Universiteit van Utrecht. Stefan van der Stigchel werkt aan fundamentele vragen over onbewuste invloeden op gedrag. Hij weet dus alles van concentratie en zal Laura's vraag zeker kunnen beantwoorden.



Knappe Koppen
Knappe Koppen: Gamen

De vraag van deze aflevering is van Merijn. Hij wil weten of gamen ook nut heeft. Merijn zit in het derde jaar van zijn studie geschiedenis. Net als veel leeftijdsgenoten is hij gek op gamen. Hij vraagt zich af of hij hier te ver in gaat. Merijn gamet al van jongs af aan, mede door toedoen van zijn vader, die nog steeds van videospellen kan genieten. Maar toen het gamen in de onderbouw van de middelbare school wat serieuzere vormen begon aan te nemen, werden zijn ouders bezorgd. Zij vonden dat hij minder achter zijn scherm moest zitten, omdat het slecht voor hem was. Maar is dat ook zo? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Merijn antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van hoogleraar Spel, Ben Schouten. Hij promoveerde in de informatica op het proefschrift: Hoe herkent een computer een koe? Ben Schoutens onderzoek, aan de Technische Universiteit Eindhoven, richt zich op toepassing van games voor cultuur, onderwijs en gezondheidszorg. Hij heeft zeker antwoord op Merijns vraag.



Knappe Koppen
Knappe Koppen: Proefdieren

De vraag van vandaag is van Sem. Hij wil weten of we proefdieren nog wel nodig hebben. Sem is student archeologie. Hij houdt zich naast zijn studie in toenemende mate bezig met een bewuster leven en is sinds kort ook vegetariër. In deze tijd vindt hij het idee van proefdieren achterhaald. Maar hoe zit het eigenlijk? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Sem antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van Christine Mummery. Zij is een wereldwijde autoriteit op het gebied van onderzoek naar stamcellen en mini-organen. Christine Mummery is hoogleraar ontwikkelingsbiologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum en staat aan het hoofd van een onderzoeksteam dat miniatuurorganen uit menselijke stamcellen maakt. Zij kan Sems vraag zeker beantwoorden.



Knappe Koppen
Knappe Koppen: Hacken

De vraag van vandaag is van Tom. Hij wil weten waarom hij interessant is voor een computerhacker. Tom heeft moeite al zijn wachtwoorden voor internet te onthouden en heeft er daarom maar een stuk of drie, die hij voor al zijn accounts gebruikt. Hij heeft al vaker gehoord dat dit niet handig is, maar Tom denkt zelf dat het wel meevalt. Hij is niet enorm rijk en hij hij heeft niets te verbergen. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Tom antwoord op zijn vraag in de vorm van een privécollege van Renushka Madarie. Zij is criminoloog en rechtspsycholoog van het Nederlands Studiecentrum criminaliteit en rechtshandhaving. Renushka Madarie is nog geen 30 jaar en nu al een rijzende ster in het specialisme computercriminaliteit. Op haar weg naar de doctorstitel zit Renushka Madarie eindeloos tussen de criminelen in de schimmige hoeken van het internet. Zij zal Toms vraag zeker kunnen beantwoorden.



Knappe Koppen
Knappe Koppen: Financiële bubbels

De vraag is van Ruth. Zij wil weten wanneer de volgende crisis komt. Ruth is accountant en wil graag iets heel anders gaan doen. Ze wil haar eigen datingbureau opzetten. Maar ja, is het nu wel een economisch goede tijd om zo'n sprong in het diepe te wagen? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Ruth antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van econometrist Stephan Smeekes van de Universiteit van Maastricht. Stephan Smeekes is een datawetenschapper die statistiek, informatica en heel veel data gebruikt om de economie te voorspellen. Als iemand antwoord heeft op Ruths vraag, dan is het wel Stephan Smeekes.



Knappe Koppen
Knappe Koppen: Robots

De vraag van vandaag is van Carin. Zij wil weten wat wij straks moeten als robots slimmer zijn dan wij. Carin is jurist. De computer heeft haar werk tijdens haar loopbaan een stuk makkelijker gemaakt. Toch maakt ze zich ook zorgen over de toename van zelfdenkende computers of robots, zeker nu ze sinds kort een kleinzoon heeft. Hoe zal hij opgroeien in een wereld van slimme robots en kunstmatige intelligentie? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Carin antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van Carlo van de Weijer. Hij staat aan het hoofd van een gloednieuw Instituut voor kunstmatige intelligentie van de Technische Universiteit Eindhoven. Hier werken honderden wetenschappers aan zelfdenkende computers. Carlo van de Weijer onderzoekt de impact van robotisering op ons leven. Hij zal Carins vraag zeker kunnen beantwoorden.



Knappe Koppen
Knappe Koppen: DNA

De vraag van vandaag is van Joanne. Ze wil weten of we allemaal een DNA-test moeten doen om te zien of we ziek gaan worden. Joanne is moeder van vier kinderen. Ze verloor zes jaar geleden haar eigen moeder aan de spierziekte ALS en daarom vraagt ze zich af of ook zij kans heeft om deze ziekte te krijgen. In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Joanne antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van DNA-specialist Marc van Mill. Marc van Mill is hoofddocent Biomedische Genetica aan de Universiteit van Utrecht én onderwijsvernieuwer. Als iemand de complexe wereld van DNA begrijpelijk kan maken, dan is hij het wel.



Knappe Koppen
Knappe Koppen: Glazen Plafond

De vraag van vandaag is van jurist Caroline. Zij wil weten waarom er nog steeds een kloof is tussen mannen en vrouwen op de arbeidsmarkt. Om haar heen gaan steeds meer vrouwen minder werken omdat ze moeder worden. Ligt het misschien aan vrouwen zelf dat ze minder succesvol zijn? In het Trippenhuis, de zetel van de Koninklijke Nederlandse Akademie van de Wetenschappen, krijgt Caroline antwoord op haar vraag in de vorm van een privécollege van psycholoog Belle Derks. Zij is hoogleraar aan de Universiteit Utrecht en dé autoriteit op het gebied van ongelijkheid op de arbeidsmarkt.